
Otázka 1 Po skončení čtvrté čtvrtiny je skóre 10:10. U každého z následujících skóre zakroužkujte, zda 
existuje technická možnost, aby zápas skončil tímto výsledkem (pozn. berte v potaz pouze situaci 
na hřišti – ignorujte tedy potenciální zápis do RS).  
11:10 Ano / Ne   12:12 Ano / Ne   24:10 Ano / Ne 
12:10 Ano / Ne   13:12 Ano / Ne   25:10 Ano / Ne 

Jeden bod se samostatně bez jiného skóre skórovat nedá a tak první možnost není realistická. 12:10 možno je díky 
safety. 12:12 by teoreticky možno bylo, ale v takovém případě by se prodlužovalo dále. 13:12 je možné díky 
kombinaci safety pro jeden tým a následného FG pro ten druhý. Zbývají možnosti o 14 a 15 bodů. Ta první je 
možná, pokud tým útočící v první polovině prodloužení skóruje TD a potvrdí jej za dva body, aby následně ve 
druhé polovině skórovala TD jeho obrana. Výsledek o 15 možný není, jelikož by se po TD obrany try 
nerozehrávala. 
 
Otázka 2  Který (příp. kteří) rozhodčí budou mít na starosti následující činnosti? Do levého sloupce zapisujte 

situaci, kdy zápas rozhoduje 5 rozhodčích, do pravého 7 (použijte zkratky RULHBFS) 
 

Činnost 5s 7s 

Měření game clocku L F 

Úspěšnost field goalu B, L B, F 

Střídání týmu B B, L, H B, F, S 

Forward progress B při free kicku R, L L, H 

Všechny odpovědi vycházejí z mechaniky 
 
Otázka 3 2&10 @A-45. A42 převezme míč a doběhne s ním na @B-40. Fullback A24 (který byl původně 
postaven ve statické pozici v tackle boxu) blokoval B21 pod pasem zepředu (z “11 hodin”) …  
A 2&20 @A-35 – R  Blok pod pas A byl @50 

A 2&10 @A-45 – R Blok pod pas A byl @B-30 
V obou případech se jedná o faul, jelikož útok již před LOS pod pasem blokovat nesmí. Dle 3-a-1 principu bude 
v prvním případě penalizováno z místa faulu, ve druhém případě z místa doběhu. 
 
Otázka 4 3&8 @A-38. QB A17 předá míč hráči A44, který běží směrem k pravé sideline. Na @A-42, jej (ve 

hřišti) kontaktuje linebacker B50, který jej vytlačí do autu ... 
A 4&2 @A-44 – R @A-44 
A 4&4 @A-42 – B @A-40 
V prvním případě se hráč dostal do autu a čas tedy dle pravidel začne na ready. Ve druhém případě byl forward 
progress zastaven ve hřišti a čas tedy běží. 
 
Otázka 5 2&10 @B-16. QB chvíli hledá volného receivera a po chvilce háže pass na A81. Než k němu míč 

doletí, strčí do něj linebacker B53. Tím způsobí, že pass spadne incomplete. 

A 1&Goal @B-5 – S  A81 stojí @B-5 

A 1&Goal @B-2 – S A81 stojí v endzóně B 

Faul B53 je pass interference (pravidlo 7-3-8-c). Penalizuje se „až 15 yardů“ s tím, že se nepřihlíží k půlení 
vzdálenosti (10-2-6), penalizace nicméně nesmí překročit @B-2 (penalizace v 7-3-8-c). 
 
Otázka 6 A 4&15 @A-30. Punt týmu A přeletí přes neutrální zónu. B44 jej chytí @B-25 a returnuje @B-40, 

kde fumbluje. Míč zalehne … @B-45. Během kicku spáchal B79 holding @A-31. 
A 1&10 @B-45 – S  Míč zalehl A88 

B 1&10 @B-15 – S  Míč zalehl B88 

Ve druhém případě je řešení jednoduché. Jelikož jsou splněny všechny podmínky pro PSK, dojde k penalizaci 
z místa konce kicku a B získá míč. V prvním případě není na konci akce B v držení míče a o PSK se tedy nejedná. A 
by si mohl vybrat penalizaci 10 yardů z místa předchozího rozehrání a automatický 1st down (jedná se o holding 
B), ale po odmítnutí faulu získají 1. down v lepší pozici. 



Otázka 7 A 2&6 @A-40. Těsně před snapem si Referee všimne, že … (a všichni další hráči hrají se 
„standardními“ čísly). Po snapu QB A17 míč předá RB A23, který s ním doběhne na @A-45.   

A 3&1 @A-45 – B  Full back má číslo dresu 55 

A 2&11 @A-35 – R  Levý guard má číslo dresu 44 
Zatímco full back s OL číslem hrát může (pokud tedy neporuší pravidla týkající se forward passu, což se zde 
nestalo), tak hráč v OL s ne-OL číslem hrát nesmí. Specificky řečeno, tým A ve druhém případě porušil pravidlo 7-
1-4-a-3, jelikož měl pouze čtyři linemany s číslem 50-79. 

Otázka 8 A2&5 @A-40. A22 převezme míč od A4 a doběhne s ním @A-48. Při snapu měl tým A pět hráčů 

v backfieldu.  

A 2&5 @A-40 – R  Při snapu stál B98 v neutrální zóně. 

A 2&5 @A-40 – R  LB B50 při snapu stál na @A-45, po snapu běžel vpřed a @A-39 skočil do nohou A33  

V obou případech se jedná o fauly obou týmů a není jiná možnost, než offset a opakování downu. 
 

Otázka 9 4&5 @A-45. Punt. A88 se natáhne přes goalline a míč, kterého se před neutrální zónou nikdo 
nedotkl, odbije zpátky do hrací plochy. B22 míč zvedne na @B-2 a postoupí s ním na … , kde jej složí A66 
zatažením za facemasku.  
B 1&10 @B-27 – S  Facemask (a konec akce) @B-12. 

B 1&10 @B-20 – S  Facemask (a konec akce) @B-3. 
Odbití míče v endzóně není faul, jde o violation za zakázaný dotek a jejím místem je @B-20. V obou případech si 
tým B může vybrat, zda přijme penalizaci faulu za facemasku, čímž zruší právo spojené s violation, a získá 1&10 15 
yardů od místa konce akce, nebo zda penalizaci odmítne a zvolí rozehrávat z místa violationu. V prvním případě je 
pro ně výhodné penalizaci přijmout, v tom druhém naopak odmítnout. 
 
Otázka 10  4&4 @B-24. A88 chytá screen pass na @B-25 a na @B-23 fumbluje. Míč se postupně pokusí 

zvednout několik hráčů, až jej nakonec zalehne B33 @B-18, zatímco levou nohou stojí na sideline 
(míč jako takový je ve hřišti). B odehrálo down ve 12 hráčích. Po akci na časomíře zbývá 1:19.    

A 1&10 @B-19 – R  Hraje se 1. čtvrtina 
A 1&10 @B-19 – R Hraje se 2. čtvrtina 
Penalizace za odehrání downu ve 12 hráčích je 5 yardů z místa předchozího rozehrání. Zalehnutí B s nohou v autu 
znamená, že je v autu i míč a jedná se tedy o forward fumble do autu. Proto je jedno, o jakou čtvrtinu se jedná a 
čas bude v obou případech začínat na ready (3-3-2-e-2 a výjimka z 3-3-2-d-2). 
 
Otázka 11 3&Goal @B-5. Running back A22 běží směrem k pravému goal line pylónu. Na @B-2 se odráží a 

skáče hlavou vpřed. Míč v jeho pravé ruce protne sideline na @B-1 a A22 pokračuje ve vzduchu 
s míčem přes úroveň goal line, kterou protne tak, že míč je vně pylonu. A22 poté ...  

Try @B-3 – X  Nejprve se (ve vzduchu) nohou dotkne pylónu a poté se dotkne země loktem v autu  
A 4&Goal @B-1 – R  Nejprve se dotkne země loktem v autu a poté se nohou dotkne pylónu 
V první akci se jedná o touchown, jelikož se hráč před dopadem na zem dotkl pylónu, a tak získává „goal line 
extended“ (8-2-1-a). Akce končí v momentě, kdy se nohou pylónu dotkl, a jelikož v tu chvíli již míč protl rozšířenou 
goal line, tak se jedná o TD. Ve druhém případě A22 goal line extended nezíská, protože se pylónu (ani země 
v endzóně) nedotkl před tím, než byl v autu. Podle 4-2-4-d míč náleží A v místě, kde protnul sideline.  
 
Otázka 12 X&7 @B-40. QB A17 scrambluje na pravou stranu a nakonec se rozhodne s míčem běžet. Dostane 

se na @B-35, kde je hráčem B53 vytlačen do autu. V autu jej na @B-31 následně sestřelí hráč B50, 
který v okamžiku skončení akce byl vzdálen několik metrů. 

A 1&10 @B-20 - R Jednalo se o třetí down (3&7) 
B 1&10 @B-20 - S  Jednalo se o čtvrtý down (4&7) 
Od B50 se v obou případech jedná o dead-ball personal foul. Penalizace je tedy 15 yardů z místa konce akce. 
V případě třetího downu drive normálně pokračuje, při čtvrtém downu ale drive útoku skončil okamžikem 
vyšlápnutí a míč tedy náleží týmu B. 
 



Otázka 13 2&7 @B-25. WR A88 běží směrem do rohu hřiště. Vyskočí, aby chytil pass, ale než se dotkne míče, 
tak se ve vzduchu dotkne pylonu. Míč se od A88 pouze odrazí a v endzóně jej pak chytí … 

A 3&7 @B-25 - S  Míč chytí A45 

A 3&7 @B-25 - S  Míč chytí B25 

Pylón na goal line je v autu a A88 se tedy jeho dotykem také dostane do autu. Výsledkem akce je tedy v obou 
případech incomplete pass. 
 
Otázka 14 4&Goal @B-4. Pokus o field goal od A4 je v lajně zblokován B95 tak, že se míč odrazí vysoce do 

výšky a nepřejde přes scrimmage line. Na @B-6 míč odplácne B98 směrem do vlastní endzóny. 
Kutálející se míč v endzóně zvedne B43 a doběhne s ním přes celé hřiště do endzóny A. 

B 1&10 @B-20 – S  Mezi blokem B95 a plácnutím B98 míč zůstal ve vzduchu 

Safety (2 body pro A)  Mezi blokem B95 a plácnutím B98 se míč odrazil od země 

Jelikož se od B98 jednalo o odplácnutí směrem dozadu, nejedná se o faul. Stejně tak odplácnutí nemění status 

míče, stále se bude jednat o kop. Pro správné vyhodnocení této situace je třeba znát do detailu nejdříve pravidlo 

6-3-9, které říká, že pokud se scrimmage kick, který je před neutrální zónou nedotknutý týmem B, v endzóně 

dotkne země, tak akce končí. Return B43 tedy nemůže být započítán. Musí se tedy jednat o touchback nebo safety 

a důležité bude to, kdo je zodpovědný za to, že se míč dostal do endzóny. Dle 8-7-2-b-1 se zodpovědnost po 

odplácnutí míče mění, pokud se již míč dotkl země. V prvním případě je tedy za míč v endzóně zodpovědný tým A 

a jedná se o touchback. Ve druhém případě je zodpovědný tým B a výsledkem bude safety. 

 
Otázka 15 4&15 @A-45. Punt. Nedotknutý míč se vznáší nad endzónou, když se A88 natáhne nad goal line a 

míč odplácne (battne) zpět do hřiště. B22 míč muffne na @B-2 a následně jej na @B-6 zalehne 
hráč A43. Zatímco byl míč volný, spáchal B77 … faul @B-10. 

A 1&10 @B-45 – S  Jednalo se o holding 

A 4&5 @B-45 – S  Jednalo se o blok do zad 

Tým A přijme penalizaci a tím zruší možnost B přijmout míč v místě illegal touchingu. Jelikož po akci míč nenáleží 

týmu B, nebude platit PSK. Penalizace je tedy z previous (AR 6-3-11-III). V prvním případě navíc tým A získá 

automatický první down (9-3-4). Čas bude na snap, jelikož v akci byl legální kick. 

 
Otázka 16 B22 stojí na @B-15 v pozici chytit kick, ale to se mu nepodaří a míč muffne. Míč se poté dostane 

do endzóny B. kde se jej chystá zvednout A31, ale to se mu nepodaří, jelikož mu B92 skočí zezadu 
do kolen. Míč se poté vykutálí do autu skrz endline.  

A KO @50 – X   Jednalo se o kickoff z @A-35. 
Safety    Jednalo se o punt z @A-45. 
Skok do kolen v endzóně je samozřejmě faul, ke kterému došlo stále ještě během kicku. Basic spoty jsou uvedeny 

v 10-2-2-d-4: pokud je možné PSK, bude se penalizovat podle něj, pokud ne, tak je basic spotem previous spot. 

V prvním případě tedy dojde k odměření 15 yardů z předchozího místa a opakování kickoffu. Ve druhém případě 

je basic spotem @B-20. Vzhledem k tomu, že k faulu došlo k endzóně, je výsledkem dle 3-1 principu safety. 

 

Otázka 17 2&20 @A-30. QB A11 rolluje směrem doprava a hledá volného receivera. Před sebou má na bloky 

RB A44. Když jsou zhruba na úrovni čísel, tak LB B52 skočí blokujícímu A44 do kolen @A-27. Pass 

poté letí na A88, který jej zachytí @A-43 a doběhne @50, kde fumbluje. Míč @B-45 zalehne …  

A 1&10 @B-30 - R  Míč zalehne A83 

A 1&10 @A-45 - R  Míč zalehne B23 

Blok pod pas od B52 je faul, jelikož se stane „na číslech“ a tedy v každém případě mimo tackle box. Jelikož se 

jedná o personal foul, tak dle definice penalizace v 9-1 je možno 15 yardů přidat ke konci posledního runu 

v případě, že během downu nedojde ke změně týmové possession. Toto je první případ. Ve druhém případě ke 

změně došlo, a tak k penalizaci dojde z místa předchozího rozehrání. 

 



Otázka 18 X&Goal @B-5. QB A11 zachytí snap od A55 a míč předá A21. Ten @B-6 fumbluje. Míče se nejprve 
dotkne B77 a poté jej zvedá A11 @B-4 a doběhne s ním do endzóny. 

Try @B-3 – X   Jednalo se o 3. down 
B 1&10 @B-6 – S Jednalo se o 4. down 
V prvním případě se jedná o touchdown. Ve druhém nastupuje pravidlo 7-2-2-a-výj2, které je známo jako „FDFR 

(fourth down fumble rule). Jelikož fumble A může před změnou týmové possession zvednout pouze hráč, který 

fumbloval, akce končí v momentě, kdy míč zvedl A11. A protože je toto místo beyond místa fumblu, bude míč 

vrácen na @B-6, odkud bude rozehrávat B. 

 

Otázka 19 4&5 @A-35. Vysoký snap proletí nad hlavou puntera A82. Ten za míčem utíká rovně dozadu (po 

celou dobu zůstává v tackle boxu) a podaří se mu jej zvednout až ve vlastní endzóně, odkud rychle 

odkopne punt, načež jej těsně po odkopu velmi tvrdě kontaktuje B95. Vysoký punt letí vzduchem 

a … se jej chystá zachytit B23, ale než k němu míč dopadne, je odblokován A40. Na stejném místě, 

kde B23 čekal, míč chytí A22 a doběhne s ním @A-45, kde je složen.  

A 1&10 @A-45 – S ... B23 na míč čekal @A-33  

B 1&10 @A-22 – S ... B23 na míč čekal @A-37 

Kontakt od A40 je překážením v chycení (KCI), to je ale možné spáchat pouze v případě scrimmage kicku před 

neutrální zónou (6-4-1). V prvním případě je tedy blok A40 legální, A22 může s chyceným kopem dále postupovat 

(6-3-1) a výsledkem bude první down. Ve druhém případě se o KCI jedná a akce končí hned poté, co A22 míč chytí. 

Po přičtení penalizace z místa faulu bude B rozehrávat z @A-22. 

 

Otázka 20  2&10 @B-40. A12 je celým tělem přes scrimmage line, když z @B-37 hází forward pass. B21 míč 
interceptne @B-10 a doběhne na @50. Během returnu B55 blokuje pod pasem @B-20. 

B 1&10 @B-10 – S V akci nebyl žádný další faul. 
A 2&10 @B-40 – R B97 byl při snapu v neutrální zóně.  
V prvním případě má tým B v momentě interceptionu „čisté ruce“ a může tedy uplatnit výjimku 1 z 10-1-4. 
Odmítne tedy offset a získá míč po odměření penalizace z B-20. Ve druhém případě se offside stal před 
interceptionem a offset je tedy jedinou možností řešení situace.  
 
Otázka 21 Jak se vyřeší následující dvě situace, kde rozhodčí přijdou na svoji chybu? U obou uveďte odpověď 

ve standardním formátu. 

A 3&5 @A-40 – S 4&5 @A-40. Punt, výsledkem fair catch @B-15. Po ready proběhne HC konference, po níž 
je Referee přesvědčen, že se mělo správně jednat o 3. down. 

A 2&15 @A-35 – R 1&25 @A-25. A22 doběhne pro zisk 10 yardů. Po akci proběhne HC konference, po níž se 
zjistí, že před akcí bylo špatně odměřeno nesportovní chování (mělo se jednat o 1&10). 

Pravidlo 5-2-9 říká, že po snapnutí míče už žádné rozhodnutí ohledně předchozí akce změnit nelze, s výjimkou 

opravy čísla downu do snapu první akce následující série. V prvním případě tedy dojde k opravě čísla downu a A 

bude znovu rozehrávat 3. down. Ve druhém případě již po snapu na 1&25 situaci opravit nelze (ke konferenci by 

muselo dojít před snapem). 

 

Otázka 22  4&5 @B-30. Na konci čtvrté čtvrtiny A vede o 6 bodů a pokouší se o field goal. Během kopu B21 
nedovoleně drží protihráče A88 @B-20. Míče se po celou dobu kopu nedotkne žádný hráč. Po akci 
na časomíře zbývá 1:35. Ani jeden tým již nemá k dispozici timeout. 

A 1&10 @B-20 – S  Pokus o FG byl úspěšný 

B 1&10 @B-10 – S  Pokus o FG byl neúspěšný 

V prvním případě se jedná o faul během úspěšného pokusu o FG, a tým A si tedy může vybrat mezi ponecháním 

bodů nebo mezi odměřením penalizace z místa přechozího rozehrání. Vzhledem ke stavu skóre a časomíry je 

volba jasná a A tedy bude v drivu pokračovat. Ve druhém případě se jedná o neúspěšný pokus o field goal, a jsou 

splněny všechny podmínky pro PSK (10-2-3-b), a tak se penalizace bude provádět jako PSK s tím, že basic spotem 

je @B-30 (2-25-11). Dle 3-1 principu tedy dojde k odměření z @B-20 a B bude rozehrávat z @B-10.  



 

Otázka 23 4&8 @B-15. B1 interceptne pass od A1 hluboko ve svojí endzóně a snaží se vyběhnout ven. Po 
chvíli kličkování se mu to nepodaří a je v endzóně složen. Během returnu spáchal B2 clipping …   

B 1&10 @B-7 - S  Clipping se stane @B-14 
Safety    Clipping se stane v endzóně B. 
Otázka shodná s AR 10-2-2-XIV. Basic spot je @B-20 a penalizuje se dle 3-1 principu. V prvním případě se půlí 
vzdálenost z místa faulu, ve druhém případě se jedná o faul v endzóně a výsledkem je tedy safety.  
 

Otázka 24  3&10 @B-20. A88 chytí pass @B-5, kde je zároveň složen. Během akce vypršel čas 2. čtvrtiny. Při 
odchodu ze hřiště hráči týmu A spáchají 4 různá nesportovní chování. … Tým A bude na začátku 
druhého poločasu vykopávat. V odpovědi stačí napsat, odkud se bude kopat kickoff na začátku 
druhé půle.  

@A-5    Nestane se nic dalšího 
@A-35  B21 se nechá vyprovokovat, tvrdě srazí A88 na zem a sprostě na něj řve. 
Jelikož se v druhém případě jedná o fauly obou týmů, je jejich počet irelevantní a penalizace se navzájem zruší – 
rozehrávat se tak bude z @A-35. V prvním případě existují pouze 4 různé fauly A a pokud by neexistovalo pravidlo 
10-2-5-f, tak by se rozehrávalo z A-2.5 (35-20-10-5-2.5). Protože ale penalizací nelze restraining line týmu A 
posunout za @A-5, bude se kopat odtud a poté penalizovat ze spotu po kickoffu. 
 
Otázka 25 Try @B-3. Pokus o field goal A1 je úspěšný. B1 stál při snapu v neutrální zóně. Těsně po píšťalce 

B1 vidí flag a sprostě a hlasitě řve na rozhodčího, který jej hodil. U každé z následujících možností 
označte A/N (případně T/F), zda je pravdivá. 

N FG byl úspěšný, takže oba fauly jsou automaticky odmítnuty 
N FG byl úspěšný, ale A musí oba fauly odmítnout, aby mu body zůstaly 
A A může přijmout FG, odmítnout offside a přijmout nesportovní chování s administrací na kickoff 
N A může přijmout FG a nechat oba fauly odměřit na kickoff 
A A může odmítnout FG a nechat oba fauly odměřit na try 
N A může odmítnout FG a nechat offside odměřit na try a nesportovní chování odměřit na kickoff 
Relevantní pravidla jsou 8-3-3-b-1 a 8-3-5. Ačkoliv je try úspěšná, není offside odmítnut automaticky, ale tým A se 
musí rozhodnout, že svůj jeden bod škrtne a pokusí se rozehrávat znova (pravděpodobně s vidinou dvou bodů). 
V případě nesportovního chování po akci si také může vybrat penalizaci posunout na následující kickoff, toto ale 
pouze v případě, že odmítne offside a nechá si bod (nelze jeden faul odměřit na try a druhý na kickoff). 


