
Otázka 1 U každého skóre zakroužkujte, zda existuje technická možnost, aby zápas soutěže ČAAF skončil 
tímto výsledkem.  
1:0 Ano / Ne   3:2 Ano / Ne   5:1 Ano / Ne 
2:0 Ano / Ne   4:2 Ano / Ne   6:1 Ano / Ne 

Pomocí kombinace safety a field goalu je možno dosáhnout součtu bodů 2 až 5. Jeden bod se dle pravidel uděluje 
za safety při try – teoreticky se tedy může stát, že tým skončí v zápase s jedním bodem, musí se to ale stát po 
skórovaném touchdownu a proto jsou výsledky 1:0 a 5:1 nemožné. 6:1 nemožné není, je pouze extrémně 
nepravděpodobné (takové safety by se totiž muselo stát v endzóně na druhé straně hřiště, než u které probíhá 
try). 
 
Otázka 2  V případě, že si rozhodčí není jistý, zná mechanika „when in doubt“ principy. Vyřešte dané situace 

dle těchto principů (zakroužkujte správnou volbu v případě nejistoty) 
Fumble – Incomplete 
Fumble – Hráč na zemi 
Forward pass je - není chytatelný 
Blok pod pasem se stal před tím, než – poté, co míč opustil tackle box 
Blind-side blok je povolený - zakázaný 

Všechny odpovědi vycházejí ze sekce 6.2 v mechanice. 
 
Otázka 3 3&5 @A-25. Run A skončil tacklem @A-40. Během runu A blokovalo do zad. 
A 3&10 @A-20 – R  Blok do zad A byl @A-30 

A 1&10 @A-30 – R Blok do zad A byl @A-45 
V obou případech se stal faul před LOS, ve druhém případě navíc i před koncem akce. Penalizace je tedy v prvním 
případě odměřena z místa faulu, ve druhém případě z konce akce. Ve druhém případě i po odměření penalizace je 
výsledkem první down. 
 
Otázka 4 2&10 @B-40. Pass na WR A22, který s míčem doběhne @B-25. Na časomíře zbývá čas 1:32 ve 

druhé čtvrtině. 

A 1&10 @B-25 – R  Byl složen ve hřišti. 

A 1&10 @B-25 – S  Byl vytlačen do autu. 

Pokud akce skončí v autu, tak čas v posledních 1:59 poločasu začíná na snap. V prvním případě se zastaví z důvodu 
1. downu a rozběhne na ready. 
 
Otázka 5 2&20 @A-45. Run A33 skončí složením @B-24. Během runu ...    
A 2&10 @B45 – R Nepovolený blind-side blok útoku @B-30. 

A 1&10 @B12 – R Blok pod pas obrany @B-30. 

V prvním případě se jedná o standardní penalizaci 15 yardů a ta útok posune zpět za line-to-gain, výsledkem tedy 
bude opakování druhého downu. Faul obrany z druhého případu bude odměřen z místa konce runu, v tomto 
případě je 15 více než polovina z 24, a tak se bude půlit vzdálenost ke goal line. 
 
Otázka 6 A 4&5 @A-25. Punt týmu A přeletí přes neutrální zónu a jako první se jej na @B-30 dotkne hráč 

A80. Míč následně na @B-25 zvedne B40, který doběhne na @A-40, kde fumbluje. Míč zvedá hráč 
A22, returnuje zpět, a doběhne @B-20, kde fumbluje. Volný míč zvedne @B-10 A11 a doběhne do 
endzóny. Během … spáchal B63 blok do zad na @B-12. 

A 1&Goal @B-10 – S  IBB se stal během posledního volného míče (po fumblu A22 a před zvednutím A11) 

B 1&10 @B-30 – S  IBB se stal těsně před skórováním (když byl A11 @B-8) 

V prvním případě se pravidlově nejedná o skórovací akci (related run není skórovací) a tak A přijme penalizaci, 

kterou lze odměřit z konce runu, při kterém se faul stal (všechno, co se stane do zvednutí od A11, je součástí 

předchozího runu). Důsledkem toho B nemůže získat míč v místě illegal touchingu (6-3-2-b). V druhém případě se 

jedná o skórovací akci a dle 10-2-5-a-2 jsou „malé“ fauly neskórujícího týmu (všechny kromě 15yd personal fouls a 

nesportovního chování) automaticky odmítnuté. Toto zároveň ale znamená, že „se v akci nestal žádný faul“ a tým 

B může využít své možnosti získat míč v místě illegal touchingu. Míč tedy bude mít tým B tam, kde se jej dotkl A80.  

V tomto případě se jedná o extrémně neintuitivní důsledek toho, jak jsou fotbalová pravidla napsaná a zároveň o 



velmi vzácnou situaci, kdy se týmu A vyplatí nedoběhnout až do endzóny. Hezký ilustrativní příklad k pochopení 

pravidla je zde. 

Otázka 7 A 2&10 @B-24. Hráč B21 chytí interception @B-10 a returnuje. Nakonec je složen @B-40. Během 
returnu udělá B52 blok do zad… 

B 1&10 @B-30 – S  Faul nastal @B-45. 

B 1&10 @B-10 – S  Faul nastal @B-20. 
I po interceptionu platí standardní „princip 3&1”. V prvním případě akce skončila „za“ místem faulu, penalizovat 
se tedy bude z místa konce returnu. Ve druhém případě skončila „před“, penalizuje se tedy z místa faulu.  

Otázka 8 Kickoff @A-35. Nikým nedotknutý kick … Variantu opakování kickoffu (pokud je možná) ignorujte. 

B 1&10 @B-45 – S  … vyletí rovnou vzduchem do autu @B-40 

B 1&10 @B-35 – S  … dopadne na zem @B-20 a vykutálí se do autu @B-10 

V obou případech si B může vybrat výhodnější spot ze dvou možných: a) 5 yardů od místa, kde kick vyletěl do 
autu, b) 30 yardů od místa kickoffu. 6-2-1-a 
 

Otázka 9 4&5 @A-45. Punt. Míč dopadne na zem @B-30 a kutálí se. @B-25 míč zvedne B47 a returnem 
doběhne @B-40, kde fumbluje. Míč zalehne … @50. Během toho, co punt letěl vzduchem, spáchal B32 holding. 
B 1&10 @B-15 – S  Míč zalehl B11. 

A 1&10 @B-45 – S  Míč zalehl A22. 
Jelikož jsou v prvním případě splněny všechny podmínky „PSK“ (pravidlo 10-2-3-b), je penalizace odměřena 
z místa konce kopu a týmu B zůstane míč. Ve druhém případě míč na konci akce náleží A a PSK tedy neplatí. A má 
na výběr, zda faul odmítne a získá míč na @50, nebo penalizaci přijme z místa přechozího rozehrání, což je 
v tomto případě lepší volba. 
 
Otázka 10  4&5 @B-45. Punter A3 ... . Cornerback B32 běží s gunnerem A21 na jeho vnitřní straně. Když se 

začne míč blížit k zemi, A21 se k němu chce dostat, ale B32 jej @B-10 odtlačí pryč, takže se mu to 
nepodaří. Padající míč trefí B32 do nohy a ihned poté jej na zemi zalehne A92 @B-8. 

A 1&Goal @B-8 – S  odkopne míč (standardní punt) 
B 1&10 @B-45 – S  imituje odkop vysokým a dlouhým forward passem 
V prvním případě se jedná o standardní situaci při puntu. Jelikož se B dotklo míče, který překročil LOS, může A míč 
získat pro sebe (6-3-3 a 6-3-6-a). Ačkoliv B32 byl v kontaktu s protihráčem, nejedná se o „forced touching 
disregarded“, jelikož kontakt inicioval právě B32 (AR 6-3-4-IV). Ve druhém případě se jedná o fake punt a kontakt 
B32 by jistě byl DPI, kdyby ovšem neexistovalo pravidlo 7-3-8-c-4 stanovující, že se v takovém případě o DPI 
nejedná. 
 
Otázka 11 3&Goal @B-6. Do konce druhé čtvrtiny zbývá 1:30. Receiver A33 chytne pass ve flatu a míří 

směrem ke goal line. Na @B-3 je trefený B52 a fumbluje. Na @B-2 se kutálející míč pokouší 
zvednout B55, ale nepodaří se mu to. Míč nakonec ... 

A 4&Goal @B-3 – R Vyletí do autu @B-1. 
B 1&10 @B-20 – S  Trefí goal line pylon a následně pokračuje dále do autu. 
V první akci se jedná o fumble do autu, který se vykutálel „před“ místem fumblu. Proto bude míč navrácen na 
místo fumblu (7-2-4-b-1). Ačkoliv se akce stala v posledních dvou minutách poločasu, tak fumble dopředu je 
přímo vyjmenovaný jako výjimka v 3-3-2-d-2 a čas bude na ready. Ve druhém případě se jedná o touchback, 
jelikož akce skončila v endzóně (2-31-3-b) a za to, že se míč do endzóny dostal, je zodpovědný fumblující tým (8-6-
1 a 8-7-1).  
 
Otázka 12 3&25 @A-30. QB A1 po snapu hledá recievera, během toho je hozen obraně holding hráče B80, 

který držel WR A14 @A-35. QB po chvíli hledání vyběhne mimo kapsu (tacklebox) a ...  
A 1&10, A-40 – R  ... tam je složen hráčem B99 @A-22. 

A 1&10, A-40 – S  ... tam hodí forvard pass směrem na A83. Incomplete vyletí do autu na @A-28. 

Od loňska je holding obrany „oceněn“ automatickým 1. downem bez ohledu na to, zda se jednalo o faul na 
eligible příjemce a/nebo zda forward pass přeletěl LoS (9-3-4). V obou případech je tedy výsledkem nový 1. down. 
 

http://www.refstripes.com/forum/index.php?topic=15027.msg153505#msg153505


Otázka 13 2&5 @A-45. QB A17 hází pass na receivera A88 u sideline na @B-40, který musí pro míč 
vyskakovat do vzduchu, a to tak, že se odrazí … . Míč se mu zachytit nepodaří, ale pouze se od něj 
odrazí zpět do vzduchu. A88 poté dopadá …. . Odražený míč zachytí B11 @B-35 a returnem 
doběhne @A-30. 

B 1&10 @A-30 - S  se odrazí ve hřišti ... dopadá do autu 

A 3&5 @A-45 - S  se odrazí z autu ... dopadá do hřiště 

V prvním případě se jedná o standardní interception, jelikož receiver při doteku míče zatím v autu nebyl, a return 
B11 je tedy samozřejmě započítán. Ve druhém případě se hráč do vzduchu odrazil z autu a zůstává v autu, dokud 
nedopadne na zem (2-27-15-a-2). V momentě doteku s míčem tedy akce končí a výsledkem je incomplete pass (7-
3-7-a).  
 
Otázka 14 4&4 @B… - A se pokusí o field goal, ale netrefí branku. 
B 1&10 @B-20 – S  Snap @B-17, kopnutí do míče @B-24 

B 1&10 @B-27 – S Snap @B-27, kopnutí do míče @B-34 

Při neúspěšném pokusu o field goal, který přeletěl LOS, bude B rozehrávat buď z previous spotu, nebo z @B-20, 

podle toho, co je pro něj výhodnější. 8-4-2-b-1 

 
Otázka 15 4&5 @A-45. Punt týmu A přeletí přes neutrální zónu a jako první se jej na @B-13 dotkne hráč … . 

Míč následně vyletí do vzduchu a letí směrem do endzóny B. A81 se natáhne přes goal line a míč 
z endzóny vyplácne zpět do hřiště. Nakonec míč vyletí do autu @B-6.  

B 1&10 @B20 – S Míče se dotkl A32 
B 1&10 @B16 – S Míče se dotkl B32 
V prvním případě jsou v akci dva různé případy illegal touchingu, a to „klasický“ na @B-13 a „speciální“ dle 6-3-11, 
který se pravidlově považuje za @B-20. B si tedy vybere tento „lepší“ spot. Ve druhém případě se míče dotkl tým 
B, a tak 6-3-11 neplatí. Batting A81 je navíc faul dle 9-4-1-c, jelikož v endzóně se do míče nesmí plácat jakýmkoliv 
směrem. B si tedy vybere penalizaci z místa, kde mu míč po akci náleží, a přidá 10 yardů k místu konce akce. Pozn.: 
kdyby A81 míč namísto odplácnutí chytil, jednalo by se o touchdown. 
 
Otázka 16 Kickoff @A-35. A3 vykopává vysoko do vduchu. Hráči B52, B54 a B60 @B-40 vytvoří „val“ s cílem 

vylepšit efektivitu blokování (spojí se „rameno na rameno“). Returner B21 @B-35 zamává platný 
fair catch signál a následně @B-32 míč muffne vysoko do vzduchu. Míč nakonec (stále ze vzduchu) 
zachytí … @B-26 a zaklekne s ním @B-22.  

B 1&10 @B-32 – S  Míč zachytil B21. 
B 1&10 @B-17 – S  Míč zachytil B44. 
Otázka, k jejímuž správnému rozklíčování je třeba detailně znát pravidlo o illegal wedge stejně jako fair catch 

včetně jeho definice. Jednání B52, B54 a B60 sice definici illegal wedge splňuje, dle 6-1-10-d se nicméně nejedná o 

faul v případě, že akce skončí fair catchem. Dle 2-8-1-b se o fair catch jedná v případě, že míč chytil (tedy ze 

vzduchu) hráč, který předtím ukázal platný fair catch signál. O fair catch se nicméně nejedná, pokud se míč dotkne 

země nebo pokud jej chytí jiný hráč. V prvním případě se tedy o faul za illegal wedge nejedná, ve druhém ano. 

Rozehrávat/penalizovat se pak bude z B32, jelikož pokud je po platném signálu míč muffnut do vzduchu, po 

následném chycení (a to včetně spoluhráčů) týmu B náleží nikoliv v místě chycení, ale v místě, kde došlo 

k prvnímu doteku (6-5-1-b). 

 

Otázka 17 2&20 @A-30. QB A11 hledá volného receivera. ... . Pass několik vteřin poté letí na A88, který jej 

zachytí @A-43 a tamtéž vyběhne do autu. Variantu PF-BSB ignorujte. 

A 3&7 @A-43 - R  Linebacker B20 stojí @A-38 a zepředu @A-37 srazí k zemi přibíhajícího WR A22. 

A 2&35 @A-15 - R  WR A22 přiběhne k LB B20 @A-38 a odtlačí jej @A-42. 

V prvním případě se nejedná ani o DPI, jelikož míč ještě nebyl ve vzduchu, ani o illegal use of hands, jelikož jsou 

naplněny podmínky pravidla 9-3-4-e. Kontakt je tedy legální. Ve druhém případě se jedná o OPI (7-3-8-b). 

Penalizace je z místa předchozího rozehrání. 

 



Otázka 18 2&10 @B-35. Na konci čtvrté čtvrtiny A prohrává o 4 body a nemá k dispozici žádný timeout. QB 
A12 běží směrem k sideline. Těsně před tím, než by byl @B-45 složen ve hřišti, se snaží skládce 
vyhnout a míč zahodí daleko do autu skrz sideline. ... Po akci je na časomíře 0:09.  

A 3&10 @B-35 – S Míč přešel sideline @B-40 a spadl na zem @B-20 
Konec zápasu  Míč přešel sideline @50 a spadl na zem @A-45 
V prvním případě se nejedná o intentional grounding, jelikož QB byl mimo kapsu a dokázal přehodit LOS (je jedno, 

že ji přehodil až v autu) – viz. výjimka v 7-3-2. Výsledkem je tedy incomplete pass a čas bude na snap. Ve druhém 

případě se jedná o illegal backward pass (7-2-1). Při tomto faulu je aplikovatelný odečet 10s (3-4-4), který si 

obrana vybere a zápas tak končí. 

 

Otázka 19 4&17 @A-2. Punter A82 stojí „pod vlastní brankou“. Snap je vysoký a A82 musí vyskočit, aby jej ve 

vzduchu zachytil. Před výskokem ... Okamžitě po vrácení do endzóny se chce vyhnout zblokování 

kopu a míč odkopne pod úhlem tak, že se vykutálí do autu @A-14. Pokud má jeden z týmů na 

výběr z více možností, zapište je všechny. 

Safety     ... stál ve hřišti těsně u endline, vyskočil, dopadl na endline.  

Safety / A 4&18 @A-1 – S ... (už při snapu) stál na endline, vyskočil, dopadl do hřiště. 

Výsledkem akce je v obou případech safety, jelikož v prvním případě A82 do autu s míčem dopadne a ve druhém 

případě v autu ještě stále při prvním kontaktu s míčem je. Co se tedy stane po odkopu již nehraje roli, jelikož akce 

těsně po zachycení míče A82 skončila. Ve druhém případě ale navíc hráč A82 při snapu stál v autu, což je live ball 

faul dle 7-1-4-a-1. Obrana si tedy může zvolit akci opakovat, pokud se tak rozhodne. Čas by v takovém případě byl 

na snap, jelikož výsledkem akce bylo safety. 

 

Otázka 20  2&10 @B-25. 1. polovina 1. prodloužení. B42 interceptne pass od A12 @B-10 a začne returnovat. 
@B-40 uklouzne, ale opře se rukou o zem a podaří se mu zvednout bez toho, aby se země dotkl 
kolenem. Rozhodčí však omylem zapíská („upískne se“). 

B 1&10 @A-25 - X V akci nebyl žádný faul. 
A 2&5 @B-20 – X B97 byl při snapu v offsidu.  
Při upísknutí v prodloužení po změně držení míče neexistuje možnost down opakovat (4-1-2-b-4), následující akce 

tedy bude zahajovat 2. polovinu 1. prodloužení. Ve druhém případě bude penalizace pro DOF přijata a výsledkem 

bude pokračování drivu A (4-1-2-c). 

 

Otázka 21 3&10 @50. Tým A se postaví do formace, ale pokyn od QB k motionu vede k tomu, že se do 
motionu vydají dva hráči současně. ... . I přes očividné DPI @B-32 je pass od A12 @B-30 zachycen 
ležícím A22. Viditelně po odhození míče trefil B99 quarterbacka A12 násilným způsobem do hlavy. 

A 3&10 @50 – R  Jeden z hráčů se následně před snapem zastaví, druhý ve svém pohybu pokračuje. 

A 1&10 @B-15 – R Oba hráči se současně zastaví, po 2s pauze se jeden z nich opět vydá do motionu.  
V prvním případě jsou v akci live ball fauly obou týmů, jelikož pohyb dvou hráčů současně vytváří shift a mezi 

shiftem a snapem neuplynula alespoň jedna vteřina, kdy by celý útok byl stacionární (7-1-2-a). Jelikož jsou v akci 

fauly obou týmů a nelze aplikovat žádnou z podmínek uvedených v 10-1-4, jedná se o „offset“ a down bude 

opakován. Ve druhém případě je jednání A legální a v akci jsou tedy pouze fauly B. Protože byl míč chycen, 

odmítne A DPI (výsledek akce je výhodnější). Penalizace za napadení passera (PF-RPS) je přidána k místu, kde A22 

míč chytil (9-1-9). V obou případech se B99 svým jednáním vyloučil ze zbytku zápasu. 

 

Otázka 22  4&Goal @B-8. Pokus o field goal. Linebacker B53 vyskočí vysoko do vzduchu přímo nad guarda 

A66 a @B-8 se mu kop podaří zblokovat. Následně B53 na A66 dopadne. Zblokovaný kop ihned 

zalehne B5 @B-12. 

B 1&10 @B-12 – S B53 se rozběhl z pozice LB, ale těsně před snapem se @B-7 zastavil. 

A 1&Goal @B-4  – S B53 se rozběhl z pozice LB a načasoval rozběh tak, že se vůbec nemusel zastavit. 



V prvním případě se nejedná o leaping, jelikož B53 byl v momentě snapu ve stacionární pozici v rámci 1yd od 

scrimmage line (9-1-11-b). B pak bude rozehrávat z místa, kde míč zalehli, jelikož kop nepřešel přes LOS (8-4-2-b-

2). Ve druhém případě se o leaping jedná a A tak získá nový první down. 

 

Otázka 23 4&8 @B-45. Returner B1 ukáže neplatný (invalid) fair catch signál („pryč, pryč“ s máváním 
rukama, jako při incomplete passu). Punt od A80 poté spadne na zem @B-16 a nikým nedotknutý 
se kutálí směrem k endzóně. Když je míč na @B-8, blokuje B1 soupeře A22 … . Míč zvedne A44 
@B-4.  

B 1&10 @B-2 - S  Blok se stane @B-6 
Safety    Blok se stane v endzóně B. 
Otázka shodná s AR 6-5-4-I. Jedná se o PSK, kde basic spot je místo konce akce. Jelikož ve druhém případě faul 
nastal „za“ tímto místem, bude výsledkem akce safety. 
 

Otázka 24  4&Goal @B-8. Pass na A82 je interceptnut hráčem B3 @B-4, který v pohybu pokračuje 
setrvačností směrem k endzóně. … . Fumble se postupně pokouší zalehnout několik hráčů obou 
týmů. Poslední dotek je od A66, ale míč se mu zvednout také nepodaří. Míč následně vyletí do 
autu skrz endline.  

Safety    B3 fumbluje @B-2 před tím, než jej setrvačnost donesla do enzdóny. 
B 1&10 @B-4 - S  B3 fumbluje @B-„minus2“ poté, co jej setrvačnost donesla do endzóny. 
V obou případech je podle pravidla 8-7 za míč v endzóně zodpovědná obrana, která jej tam donesla, a nebýt v 8-5-
1-a výjimka o setrvačnosti, jednalo by se v obou případech o safety. Všechny podmínky té výjimky jsou ovšem 
splněny pouze ve druhém případě – na první případ se ona výjimka nevztahuje, jelikož B3 „stihl“ ještě ve hřišti 
fumblovat. Výsledkem akce je tedy safety. 
 
 
Otázka 25 3&10 @B-45. A44 převezme míč a uteče všem obráncům. Když se v rohu hřiště blíží k endzóně, 

silný protivítr „vyfoukne“ pylón, který stál na goal line, směrem k němu. A44 na tento pylón @B-2 
šlápne a následně doběhne do endzóny. V momentě šlápnutí …   - Ilustrace níže (šedý obdélník 
představuje pylón). 

A 1&Goal @B-2 - R byl pylón částí na sideline a větší částí ve hřišti (levý obrázek) 
A Try @B-3   byl pylón celým svým objemem ve hřišti (pravý obrázek) 
                         

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pravidlo o displaced pylons patří k těm, která “nikdo nečte”, ale má velmi jasnou interpretaci. V ani jednom 
případě již pylón pravidlově není pylónem a dotek tedy automaticky neznamená konec akce. V prvním případě 
hráč s míčem @B-2 však vyšlápl do autu (1-2-6-b), touchdown tedy neplatí a A bude mít první down. Čas půjde na 
ready, jelikož výsledkem akce nebyl touchdown ale vyšlápnutí hráče do autu. Ve druhém případě je pylón 
inbounds a je považován za součást trávníku (1-2-6-c), touchdown tedy platí. 


