
Test rozhodčích ČAAF, školení 2016

Jméno: 

Správných odpovědí: 

Pokyny (přečtěte si je!). Na další stranu otočte až na pokyn

Všechny otázky jsou „jasné”. Pokud to tam není přímo napsané, tak se nic jiného neudálo, nebyl žádný „skrytý” fumble, faul 
nebo cokoliv podobného a akce skončila poslední uvedenou činnosti. Co není napsané, to se nestalo a nevymýšlejte scénáře 
co by kdyby a někdy a případně.
@A20 znamená „na 20yardové linii týmu A”. A je tým, který uvádí míč do hry, (tedy offense nebo kicking team; B je ten druhý 
tým) v popisované akci a je jím i po případných změnách v držení míče a i v akci následující (následující akce tedy může 
rozehrávat tým B). 
Není-li přímo napsáno jinak, vždy uvažujte 11s fotbal, 100+20 yardů dlouhé hřiště, pátou minutu první čtvrtiny za stavu 0:0, 
žádné mercy atp. Nevymýšlejte bizarní scénáře.

Je-li někde řeč o faulu, tak neřešte vliv na akci nebo cokoliv podobného. Je-li tam zmínka o holdingu, tak to je holding. Při 
posuzování odkud se bude rozehrávat počítejte s přirozenou volbou (včetně možného odmítnutí), neuvažujte v rovině „za 
určitých okolností může být ale vyhodnější to či ono”, viz výše.

Neptá-li se otázka vysloveně na něco jiného, žádá se, abyste v odpovědi uvedli. 
 který tým bude rozehrávat příští down
 kolikátý down to bude
 kolik bude chybět do line to gain
 z kolika yardů se bude rozehrávat
 jestli se čas spustí na snap (S), ready for play (R), jestli čas běží (B)

Odpověď zapište stylem „A 1&10 @B30 - S”, což v překladu znamená „tým A bude mít první down a deset a bude se 
rozehrávat na 30 yardech poloviny soupeře a čas se znovuspustí na snap”.
Podmínkou správné odpovědi je zodpovězení v tomto tvaru a všech pět „odrážek“ musí být správně. Odpověď uvádějte 
v tomto formátu, nepište ji slovně! A nevypisujte nic dalšího, otázka se na nic dalšího neptá a neztrácejte čas úvahou o tom, 
jestli hráč má být vyloučen, jestli je to v NFL jinak apod.

Pokud akce skončila touchdownem, field goalem nebo safety, tak napište:
 TD, KO@35 (pokud byla nějaká penalizace, tak číslo vždy změňte na správné!)
 FG, KO@35
 Safety, KO@20

Pokud akce skončila touchbackem, tak napište: TB, 1&10@20

V případě try zapište
 Bez bodu/1 bod/2 body, KO@35
 Opakování try @3

V případě kickoffu zapište
 Standardní zápis, tzn. například A 1&10 @B30 - S
 Opakování kickoffu @35

Odpovědi pište vždy na příslušný řádek před otázku. Myslíte-li si, že se vám tam odpověď nemůže vejít, tak je to špatná 
odpověď, protože správná se tam vejde. Na vypracování máte 60 minut, ne víc (na každou podotázku tedy vychází jedna 
minuta).

Hodně štěstí.



Otázka 1 4&10 @B32. Útok je ve formaci na FG/punt. Holder/punter zahraje fake a s míčem 
doběhne @B30. Těsně po snapu se safety B99 rozběhl ze své původní pozice 7 
yardů od LOS a skočil plavmo přes levého guarda, na kterého i spadl

B 1&10 @B30 - S Šlo o punt
B 1&10 @B30 - S Šlo o pokus o field goal
Otázka na leaping a jeho penalizaci. Leaping je spadnutí na linemany při field goalu, resp. na „full backy“ 
při puntu. V první podotázce to tedy faul nemohl být v žádném případě, ve druhé podotázce také nešlo o 
faul, protože leaping může nastat jenom v akcích s kickem (v takových, kde dojde ke kicku). V obou 
případech tedy šlo o 2yardový run a nastal turnover na downy. 

Otázka 2 2&10 @B25. Útok má pět hráčů v backfieldu a RB běží s míčem
A 2&15 @B30 – S Doběhne do endzóny
A 2&15 @B30 – R Doběhne @B10
Otázka zejména na čas. Faulem je illegal formation, tzn. 5 yardů a opakování downu. V první podotázce 
se ale čas spustí na snap, protože výsledkem akce je (zrušený) touchdown.

Otázka 3 Jaká je minimální přípustná délka (v yardech)
80 Hrací plochy
7 Endzóny
Dle definic v normách ČAAF.

Otázka 4 Čekací doba je (v minutách po plánovaném začátku)
30 Standardní (základní) čekací doba
135 Maximální přípustná, ke které je navíc nutný souhlas pořadatele
Dle definic v normách ČAAF.

Otázka 5 Kickoff @A35. Onside kick. Hráč A99, který je zcela na kraji formace při běhu 
vpřed omylem šlápne @A40 na sideline, pak zalehne jinak nedotknutý míč

Opakování kickoffu @30 @A46
B 1&10 @A39 – S @A44
Vyběhnutí do autu hráčem týmu A a vrácení se zpět do hřiště je při kickoffu faul. Penalizace je 5 yardů 
z místa, kde míč náleží týmu B nebo opakování kickoffu 5 yardů zpět.
V první podotázce by zalehnutí týmu A bylo legální, takže nebýt faulu, tak by tým A míč získal. V druhé 
podotázce míč neurazil 10 yardů, takže dotyk legální není. Nebýt faul, tak by tým B míč získal @A44. 
Tato 5yardová penalizace se přičítá (není třeba ji odmítnout), tak tým B dostane míč @39.

Otázka 6 4&5 @A45. Punt. Míč dopadne na zem @B30 a kutálí se. @B20 míč zvedne B a
returnem doběhne @B40

B 1&10 @50 - S Holding A @B35 během returnu
B 1&10 @B10 - S Holding B @B35 v okamžiku, kdy se míč kutálí
Základní puntová penalizace. Faul týmu A při returnu se měří z konce returnu. Faul týmu B během puntu 
(ne během returnu) se penalizace dle PSK pravidla, tzn. z místa konce kicku.

Otázka 7 Kickoff @A35. Onside kick. Padající míč letí na hráče B1, který stojí @50 a 
nezahlásil si fair catch. Dříve než mu míč spadne do náruče, tak do něj vrazí 
soupeř. Kvůli kontaktu se B1 sice míče dotkne, ale nemá šanci míč chytit. Volný 
míč zalehne A1 @A46

B 1&10 @A35 - S Kick byl proveden tak, že míč rovnou letěl do vzduchu
B 1&10 @A35 - S Kick byl proveden tak, že kicker míč nejprve kopl do země a od země se míč 

odrazil tak, že vyletěl vysoko do vzduchu



Obě podotázky jsou de facto totožné, protože je jedno, jestli je Kickoff kopnutí rovnou do výšky nebo do 
země do výšky, je to totožné.
V obou případech jde o kick catch interference, který se penalizuje 15 yardy z místa faulu a míč náleží 
přijímajícímu týmu. Jde tedy v podstatě o ekvivalentu stavu, kdy by B1 míč chytil a byl faulován.

Otázka 8 Kickoff @A35. Kick vyletěl do autu. Co nabídnete jako alternativu k opakování 
kicku? (Stačí napsat čáru, ze které se má rozehrávat)

B35 Kick vyletěl @B20
B45 Kick vyletěl @B40
Základní znalost penalizace kickoffu do autu. Pokud míč vyletí @B30 nebo blíž (kickoff je kratší), tak je 
penalizace 5 yardů z místa, kde míč vyletěl do autu. Pokud vyletí @B30 nebo dál (kickoff je delší), tak je 
penalizace stanovena vždy jako rozehrávka z B35.

Otázka 9 2&15 @B30. Complete pass chycený @B25 a receiver složený @B20. Obrana 
držela pravého guarda @B26

K holdingu došlo před chycením
K holdingu došlo po chycení

Otázka byla z hodnocení vyřazena. Cílila na odlišné posouzení faulů při passových akcích, kde hraje 
roli, zda-li k faulu dojde před chycením nebo až po něm (tzn. během následného runu). Yardové čáry 
byly ale napsané tak nešťastně, že tam bylo možné dohledat „skrytého“ ineligible hráče downfield. Sice
to tak nebylo myšleno (kdyby to tak myšleno bylo, tak by to bylo uvedeno přímo), ale vedlo to k různé 
interpretaci.

Otázka 10 4&5 @B25, pokus o field goal v zápase 8s formy
B 1&10 @B30 – S Snapper přehodí holdera a kicker míč zalehne @B40
B 1&10 @B30 – S Holder snap chytí, vstane a jako passer hodí legální pass na A88, který v 

okamžiku snapu stál na konci lajny. A88 s míčem vyběhne do autu @B15
Oba dva scénáře ihned ukončují akci a tým A je potrestán ztrátou 5 yardů a downu. V 8s formě může 
útok zahrát jen kopnutí do míče, cokoliv jiného (ať cíleně nebo nechtěně) je faul.

Otázka 11 4&5 @B25, pokus o field goal, míč byl na lajně zblokovaný. Míč @B35 zvedne 
kicker a s míčem doběhne @B10, kde vyběhne do autu 

A 1&G @B10 - S Jde o zápas 11s formy
B 1&10 @B35 - S Jde o zápas 8s formy
V 11s formě je míč volný, de facto ekvivalent fumblu.
V 8s formě pro zblokovaný field goal platí totéž jako pro scrimmage kicky, které přeletěly LOS. Zvednutí 
míče je tedy illegal touching a ukončuje akci. Je to stejné, jako kdyby punter chtěl získat (nebo s ním 
dokonce běžet) svůj punt.
Čas se spouští vždy na snap, protože v předchozí akci byl proveden kick.

Otázka 12 4&3 @B45. Punt. Míč dopadne na zem @B5 a odrazí se do vzduchu. Hráč A99 do 
míče plácne tak, že míč tím plácnutím přihraje spoluhráči A88, který míč chytí @B5

A99 při plácnutí stál oběma nohama v endzóně a míč byl při plácnutí @B1
A99 stál oběma nohama @B1 a míč byl při plácnutí v (nad) endzónou

Otázka byla z hodnocení vyřazena. V základním zadání je uvedeno, aby se nevymýšlely bizarní případy, 
navzdory tomu některým připadlo zcela standardní, že když hráč A99 plácne do míče v endzóně B, tak 
jej tímto přihraje spoluhráči stojícímu @A1, tzn. přihrávku plácne na vzdálenost 100 yardů.

Otázka 13 Try @B3. Kick je zblokovaný @B4. Míč dopadl na zem a odrazil dopředu do 
endzóny, kde ho zalehl A55. Kromě bloku a zalehnutí se míče nikdo nedotkl

Bez bodu, KO@35 Míč po kicku spadl na zem @B2



Bez bodu, KO@35 Míč po kicku spadl na zem @B6
V obou případech je o scrimmage kick, který přešel přes neutrální zónu (v první podotázce rovnou „ve 
vzduchu“, ve druhé až odrazem od země) a tým A tedy nemá možnost jej získat. Jediná možnost na dva 
body by byla, kdyby A55 míč získal dřív, než se míč dostal přes neutrální zónu.

Otázka 14 4&5 @B25, pokus o field goal, míč byl na lajně zblokovaný
B 1&10 @B35 - S Jinými hráči nedotknutý míč na zemi zalehne B @B35
B 1&10 @B15 - S Jinými hráči nedotknutý míč na zemi zalehne B @B15
Opět jsou obě podotázky v podstatě totožné. Zalehnutí míče hráčem B znamená return. V takových 
případech má tým B míč v místě konce returnu.

Otázka 15 2&20 @A40. Po odhození míče byl QB @A35 roughnut. Pass byl chycen @50
A 1&10 @B35 - R Míč chytil tým A
A 1&10 @B45 - R Míč chytil tým B (interception)
Roughing má dva možné způsoby penalizace. Buď přidání 15 yardů k pozitivnímu doběhu (nedošlo-li 
k turnoveru) nebo 15 yardů z místa předchozího rozehrání (v případech opačných). První podotázka je 
případ první, druhá případ druhý.
V obou případech čas na snap, protože nenastala žádná z podmínek snapu.

Otázka 16 4&10 @A15. Punt. Mizerný punt spadne na zem, po odrazu míč muffne hráč B99 a 
od něj se míč odrazí do endzóny týmu A, kde jej zalehne hráč A88.

Safety, KO@20 Punt dopadne na zem a k muffu dojde @A20
Safety, KO@20 Punt dopadne na zem a k muffu dojde @A10
Akce skončila v endzóně týmu A a tým A je zodpovědný za to, že se tak stalo. Muff B99 nebo to, kde se 
stal stalo (nebo kam míč dopadl) jsou nepodstatné a obě podotázky jsou tak totožné.

Otázka 17 4&15 @A5. Punt je na LOS zblokovaný hráčem B99 a dopadne na zem @A10, 
kde míč muffne B77. Míče se postupně snaží zmocnit mnoho hráčů a míč je 
nakonec zalehnut v endzóně týmu A

Safety, KO@20 Míč nakonec zalehne A2
TD, KO@35 Míč nakonec zalehne B2
První podotázka je v zásadě totéž, co otázka 16. Druhá podotázka je pak definice touchdownu. Hráč 
týmu B má míč v endzóně týmu A. Je přitom jedno, jak se tam ten míč dostal.

Otázka 18 4&10 @A35. Punt. Z výšky padající míč letí na hráče B1, který stojí @B35. Dříve 
než mu míč spadne do náruče, tak míč nad ním ve výskoku chytí hráč A99 a 
s míčem dopadne @B32. Při chycení míče se přitom B1 vůbec nedotkne soupeře.

B 1&10 @50 - S B1 si mávl fair catch signál
B 1&10 @50 - S B1 si nemávl fair catch signál
Do určité míry podoba s otázkou číslo 7. V ní šlo o to, zda-li má vliv provedení kicku, zda-li hraje roli, 
jestli se míč kopl rovnou do vzduchu nebo do země a pak do vzduchu. Zde pak jde o to, zda-li na kick 
catch interference má vliv mávnutý fair catch. Nemá, v obou případech jde o faul.

Otázka 19 4&10 @A35. Punt. Punt je chycený @B20 a returner doběhne @A40. Tam 
fumblne míč a míč zalehne tým A. Hráč B99 udělal blok do zad @B40

Blok do zad se stane během puntu
Blok do zad se stane během returnu

Otázka byla z hodnocení vyřazena.
Cílem obou podotázek bylo zjistit, jak penalizovat faul týmu A při puntu, kde nejde aplikovat PSK, resp. 
kde tým A nakonec míč získá. Yardové čáry byly ale zvoleny nešťastně, takže do hry vstoupilo i 
odmítnutí penalizace, což nemělo být předmětem otázky.



Otázka 20 4&10 @A20. Končí Q4 a tým A vede 14:10. Punter nezpracuje snap od centera a 
míč je přeletí. Aby punter zabránil soupeři získat míč, tak míč na zemi @A4 trefí 
tak, že míč vyletí přes end line do autu

B 1&G @A2 – S Do míče kopne nohou
Safety, KO@20 Do míče plácne rukou
V obou případech je výsledkem akce safety, protože akce skončila v endzóně týmu A a tým A má 
odpovědnost.
V první podotázce navíc nastal faul, který lze penalizovat ztrátou downu a 10 yardy (zde polovinou 
vzdálenosti) z místa faulu. S ohledem na čas a stav je jednoznačně lepší možností vzít faul a mít šanci 
zápas otočit než jen snížit na 12:14.
Ve druhé podotázce žádný faul nenastal, protože batnutí míče dozadu je dovolené. Tým B tedy nemůže 
dostal jakýkoliv výběr, nastalo „pouze“ safety.

Otázka 21 4&10 @50. A hraje normální akci, RB doběhne @B45
A 1&10 @B15 - R LB ho složil za face mask. Až RB vstal, tak ještě od LB dostal pěstí
A 1&10 @B45 - R LB ho složil za face mask, potom RB vstal a linebackerovi dal pěstí
RB získal 5 yardů a samo o sobě by to tedy bylo málo a šlo by o turnover na downy. Face mask je ale 
live ball a přičítá se k místu doběhu a to včetně automatického prvního downu, tzn. „jsme“ @B30. 
Následné nesportovní chování pak míč (i chain) posune o 15 yardů.

Otázka 22 1&10 @A15. Pass na receivera @A20. Obrana spáchá offside a během passu DPI
A 1&5 @A20 - R Pass byl complete (a down v hřišti @A20)
A 1&5 @A20 - S Pass byl incomplete
Do jisté míry chyták, ale pouze do jisté míry. Dva fauly obrany, jeden z nich lze přijmout.
V první podotázce jsou tři možná navázání hry – odmítnutí obou znamená 2&5 @A20. Přijmutí DPI 
znamená 1&10 @A20. Přijmutí offsidu znamená ale 1&5 @A20 a toto je, bez pochyb, nejlogičtější 
odpověď.
V druhé podotázce je princip stejný, jen odmítnutí obou faulů by znamenalo 2&10 @A15. Spuštění času 
je samozřejmě rozdílné, jednou jde o complete, podruhé o incomplete. 

Otázka 23 2&10 @A40. Snap z levého hashmarku. Passer pod tlakem uteče na pravý hash a 
@A30 hodí pass do prostoru, kde není žádný receiver, míč spadne @50

A 3&10 @A40 - S Passer byl QB
A 3&10 @A40 - S Passer byl RB, který dostal direct snap od centra, zatímco QB šel do motionu
V obou případech jde o totéž. Pravidla nerozlišují QB a RB, ale passer (a nepasser). V případě 
groundingu pak rozlišují hráče, který převzal snap (a hráče ostatní). Hráč, který převzal snap (ať je to 
kdokoliv) může groundnout míč za podmínek daných pravidly a ty splněny byly.

Otázka 24 1&25 @A15. Pass chycený @A20. Během akce tým B udělal faul na (proti) A55
 Šlo o holding
 Šlo o blok pod pasem

Otázka byla z hodnocení vyřazena. V zadání totiž chybí zásadní informace o tom, kdy k faulu došlo –
zda-li před chycením nebo po něm. Lze sice dovodit, že před chycením (protože jinak by bylo uvedeno, 
co se s míčem dělo poté), ale…

Otázka 25 2&10 @B30. QB běží s míčem a svým RB po svém boku a mírně před ním (QB 
před RB). @B27 QB hodí míč na RB. Ten se míče vůbec nedotkne, míč spadne na 
zem (do hřiště) @B28 a potom se vyšišatí do autu

A 3&9 @B29 - R Míč se vyšišatí do autu @B29
A 3&5 @B25 - R Míč se vyšišatí do autu @B25



Zcela totožné zopakování otázky z minulého testu, resp. celá akce se posunula na jiné místo na hřišti. 
Jde o incomplete backward pass a po něm míč náleží týmu A v místě konce akce, tzn tam, kde přešel 
do autu. Jde o odlišnost oproti fumblu.
Čas je v obou případech na ready.

Otázka 26 4&7 @B15. První část prvního prodloužení. Pass je interceptnutý @B5. Returnující 
hráč doběhne @B20, kde dojde k fumblu. Fumble zvedne A a s míče doběhne

2.část 1.prodloužení @B5
2.část 1.prodloužení @B10
Dojde-li v prodloužení k turnoveru, tak jediná možnost, pro oba týmy, je skórovat touchdown. Pokud se 
to nepovede, tak příslušná část prodloužení končí.

Otázka 27 2&10 @B35. Pass je interceptnutý @B20 hráčem B99. B99 returnuje míč @B30, 
kde s míčem vyběhne do autu. Při snapu se stal faul

B 1&10 @B30 - S Šlo o illegal formation
A 2&5 @B30 - R Šlo o offside
Částečně otázka na penalizaci, hlavně ale na čas. V první podotázce bude penalizace odmítnuta a 
protože na míč půjde tým B, tak se čas spustí na snap.
Ve druhé podotázce offside „zruší“ interception a na míči zůstane tým A. Není tedy důvod pouštět čas 
na snap – hráč sice vyběhl do autu, ale byl to hráč týmu B a pravidlo říká, že na snap se čas spouští jen 
poté, co do autu vyběhne hráč týmu A.

Otázka 28 4&10 @B20. RB doběhne @B15, kde fumblne. Míč zalehne center
B 1&10 @B15 - S Míč zalehne @B5
B 1&10 @B25 - S Míč zalehne @B25
Klasická otázka na fumble na čtvrtý down. Míč smí zvednout jenom ten, kdo fumbloval (nebo soupeř), 
v ostatních případech akce končí. Pokud se fumblem yardy ztratí, tak platí místo konce akce (místo 
zalehnutí). Pokud se fumblem yardy získají, tak se míč vrátí na místo fumblu. Ani v jednom případě se 
tedy tým A nedostal za line-to-gain.

Otázka 29 1&10 @B30. Snap z levého hashmarku. Akce skončí incompletem, ale došlo k 
faulu. Z jakého hashmarku (napište jen pravý/levý) se bude rozehrávat další akce?

Pravý Faul byl DPI u pravé sideline @B20
Levý Faul byl holding na receivera u pravé sideline @B20
DPI se penalizuje prvním downem z místa faulu, nebo 15 yardy z místa předchozího rozehrání. V tomto 
případě jde o místo faulu a toto místo nedefinuje pouze pozici horizontální (yardline), ale i vertikální 
(vlevo-vpravo).
Holding na receivera se penalizuje z místa předchozího rozehrání a to doslova, tzn. z konkrétního bodu, 
nikoliv pouze z konkrétní yardline.

Otázka 30 2&8 @B28. Hráč B90 interceptne pass a setrvačností se dostane do endzóny, kde 
je složen

B 1&10 @B2 - S K interceptionu došlo @B2
B 1&10 @B4 - S K interceptionu došlo @B4
V obou případech platí „momentum exception“, míč tedy náleží týmu B v místě chycení.


