
 

Otázka 1 Kolika yardy se penalizuje 
10 yardů llegal kicking 
15 yardů Offensive pass interference 
Odpovědi jsou snadno dohledatelné v pravidlech. 
 
Otázka 2 4&4, pokus o field goal, míč netrefil branku 
B 1&10 @B20 - S  Snap @B17, kopnutí do míče @B24 
B 1&10 @B27 - S  Snap @B27, kopnutí do míče @B34 
Místem následujícího rozehrání je místo předchozího rozehrání (nikoliv místo kopnutí do míče), avšak 
pokud se rozehrávalo „uvnitř 20“, tak se bude rozehrávat z 20. 
 
Otázka 3 Jak daleko od sideline je 
4 yardy  Hranice týmové zóny 
4 yardy  Limit line 
Odpovědi jsou snadno dohledatelné v pravidlech. 
 
Otázka 4 Minimální počet míčů předaných pořadatel zápasu je 
2 míče Pro zápas bez ballboys 
3 míče Pro zápas s ballboys 
Odpovědi jsou snadno dohledatelné v Soutěžním řádu. 
 
Otázka 5 Zápas začal v sobotu v 14:00 a skončil v sobotu v 16:30 
Neděle 2:00 Do kdy je nutné vypracovat Zápis (uveďte den a čas) 
Sobota 13:00 Jak dlouho před zápasem je rozhodčí povinen být na místě (den a čas) 
Odpovědi jsou snadno dohledatelné v Soutěžním řádu. 
 
Otázka 6 1&10 @A30. Receiver chytá ve výskoku míč @A38. Dopadne na zem napřed 
pravou nohou (v hřišti, nikoliv v autu), ale potom neudrží balanc a spadne na zem celý. Míč má po celou 
dobu pevně pod kontrolou. 
A 1&10 @A41 - R  Celý na zem dopadl v hřišti @A41 
A 2&1 @A39 - R  Celý na zem dopadl v autu @A39 
Vzhledem k určité nejasnosti byla v druhé podotázce akceptovaná i odpověď 2&2 @A38. 
První akcí je „obyčejná“ akce končící v hřišti a protože byl získán první down, čas byl zastaven a bude 
spuštěn na ready. Druhá je vyběhnutí, resp. vypadnutí do autu. Konec hry v autu zastavuje čas a bude 
spuštěn také na ready (pouze v posledních 2 minutách obou poločasů na snap). 
 
Otázka 7 1&10 @B40. Pass je chycen obranou @B20 těsně u sideline. Hráč B, který míč 
chytí, byl ve výskoku. Po dopadu na zem, spadl celý na zem a udržel míč. 
B 1&10 @B20 - S  Odrazil se z autu a dopadl do hřiště 
A 2&10 @B40 - S Odrazil se z hřiště a dopadl do autu 
Zatímco hráči útoku nesmí při passu vyšlápnout do autu, hráči obrany takto limitovaní nejsou a proto nic 
nebrání tomu, aby první akce byla interception. V druhé akci ale nebyl dokončen řádný proces chycení 
míče a akce je „obyčejný“ incomplete. 
 
Otázka 8 2&G @B4. RB běží k endzóně a @B2 …… do vzduchu. Letící protne (RB i míč) 
sideline @B1 a dopadne v autu za prodlouženou goal line (jakoby na -3 yardech) 
A 3&G @B1 - R RB skončí sám dobrovolně a vědomě  
A 3&G @B1 - R RB se do vzduchu dostane díky nárazu soupeře 
Nehraje roli, zda-li se hráč s míčem do vzduchu dostane dobrovolně nebo ne. V ani jednom případě 
nejde o touchdown, protože míč neprotnul goal line mezi pylony a protože se hráč nedotkl země 



 

v endzóně, tak neplatí ani pravidlo o prodloužené goal line. Konec akce je v místě, kde při skoku protnul 
sideline.  
 
Otázka 9 4&5 @B25, pokus o field goal (místo kopnutí @B32), míč byl na lajně zblokovaný 
B 1&10 @B15 - S  Jinými hráči nedotknutý míč na zemi zalehne B @B15 
B 1&10 @B25 - S  Jinými hráči nedotknutý míč na zemi zalehne A @B15 
Míč byl sice zblokovaný, ale stejně se dostal přes neutrální zónu a tým A se jej tudíž nesmí dotknout 
(jako první). Platí totéž co pro neúspěšný field goal a B bude rozehrávat v místě předchozího rozehrání. 
To v druhé akci. V první akci došlo k nepochopitelnému (avšak nikoliv nepředstavitelnému…) zalehnutí 
hráčem obrany, což je prakticky totéž, jako kdyby s míčem chtěl běžet, avšak jeho return byl ihned 
zastaven. V takovém případě je to stejné jako u puntu, tým B bude rozehrávat tam, kam doběhne hráč 
vracející kick. 
 
Otázka 10 Kickoff @A35. Kick letí k sideline a spadne na zem. Postupně se @B40 míče 
dotknou (muffy) hráči B1, A1, B2, A2 a X3. Hráč A2 míč muffne, když leží tak, že od pasu dolů je v autu, 
ale od pasu nahoru v hřišti. Potom míč definitivně zalehne v hřišti X3. 
B 1&10 @B40 - S  Hráč, který míč nakonec získal, je A3 
B 1&10 @B40 - S  Hráč, který míč nakonec získal, je B3 
Dotek B1 znamená volný míč a kdokoliv míč zalehne, ten jej získá a bude rozehrávat. Dotek A2 ale 
znamená, že je míč v autu a akce tím končí. Je tedy nepodstatné, kdo míč nakonec zalehl. Protože se 
míče doktkl, dokonce dvakrát, tým B, tak to, že kickoff skončil v autu, není faul. Faul by to byl jen 
v případě, že by se míče nedotkl tým B. 
Víceméně přesně tato akce byla na jednom ze sobotních videí. 
 
Otázka 11 4&10 @50, A hraje normální akci, RB doběhne @B35 
A 1&10 @B20 - R  LB ho zakázaně složil za límec (horse collar tackle) 
A 1&10 @50 - R  LB ho složil čistě, ale RB si to nemyslel a soupeře evidentně kopl 
První akce – RB získal 15 yardů a tím i první down. Dalších 15 mu faulem věnoval soupeř. 
Druhá akce – RB získal 15 yardů a tím i první down. Nebýt jeho faulu, následoval by první down (&10) 
na 35 yardech, ale kvůli faulu po skončení akce (kterým se RB vyloučil ze zápasu) se míč posouvá o 15 
yardů zpět, na 50. Protože ale akcí získal první down, nebude následovat ani 4&10, ani 1&25.  
 
Otázka 12 1&15 @A20. Passová akce. QB hledá receivera. DL se chce dostat ke QB a při 
přetlačování evidentně tlačí do centrovy masky. 
A 1&5 @A30 - R  Pass je chycen @A30 
A 1&10 @A40 - R  Pass je chycen @A40 
První akce – Tlačení do masky je illegal use of hands, čili faul za 10 yardů (z místa předchozího 
rozehrání) Po penalizaci bude následovat 1&5 @A30. Kdyby tým penalizaci odmítl, následoval byl 2&5 
@A30, což je zjevně horší varianta. Zadání je v tomto případě ale poněkud nejednoznačné a přípustným 
výkladem je i to, že tlačení do masky bylo personal faulem a následovat má 1&10 @A35. 
Druhá akce – Vše stejné, až na to, že odmítnutí znamená o 10 yardů lepší pozici. Faul při passové akci 
nelze, až na určité výjimky, přičíst ke konci doběhu, takže útok faul musí odmítnout. 
  
Otázka 13 2&15 @B30. Pass na WR, obrana se dopustí pass interference @B25, ale pass je 
přesto chycen. 
A 1&10 @B25 - R  Receiver doběhne @B24 
A 1&10 @B25 - R  Receiver doběhne @B26 
V druhém případě je volba jasná. DPI znamená první down v místě faulu, penalizaci nelze nijak přičítat 
apod. V prvním případě má útok dvojí volbu – 3&9 @B24 nebo 1&10 @B25. Ačkoliv přijmutím faulu 
jeden yard ztratí, je to jasně logická volba. 
 



 

Otázka 14 4&4 @A35. Punt. Tým B hrál ve 12 hráčích 
A 1&10 @A40 - S  Punt vyletí do autu @B30 
A 1&10 @A40 - S  Punt je chycen @B30 a returner doběhne @B40 
12 hráčů má jedinou volbu a to 5 yardů z místa předchozího rozehrání. Teoreticky opakování downu, ale 
vzhledem k tomu, že chyběly 4 yardy, věnovala obrana soupeři nový first down. Při odmítnutí faulu by 
míč dostal tým B, čili nesmyslná volba. Čas se spustí na snap, protože v předchozí akci byl povolený 
kick a po něm se čas vždy spouští na snap. Toto pravidlo hraje roli v několika dalších otázkách. 
 
Otázka 15 4&6 @B20. QB si couvne @B26, kde dostane ránu a míč vyletí do vzduchu. Míč 
@B23 chytí A76. A76 běží @B15 a tam je 
B 1&10 @B13 - S  Složen jasným zatažením za facemasku 
B 1&10 @B26 - S  Složen povoleným způsobem 
Platí pravidlo o fumblu na čtvrtý down. Tzn. akce končí v okamžiku, kdy míč chytí A76 (fumble na čtvrtý 
down smí chytit a postupovat pouze fumblující hráč) a míč náleží týmu B @B26. Facemask v první akci 
bude posouzená jako faul po akci, tzn. nemá žádný vliv na turnover on downs. 
 
Otázka 16 4&15 @A10. Punt je částečně zblokovaný @A10 a dopadne na zem @A12, kde 
se míče dotkne X. Po několika muffech více hráčů je míč nakonec zalehnut @A2 
B 1&G @A2 - S  @A12 se míče dotkne A a nakonec míče zalehne B 
A 1&10 @A2 - S  @A12 se míče dotkne B a nakonec míče zalehne A 
Punt přešel neutrální zónu. V první akci je dotek A illegal touching a tým B ví, že v nejhorším možném 
případě dostane míč @A12. Nakonec ale míč získali @A2, což je výhodnější. Ve druhé akci znamená 
dotek týmu B volný míč a kdokoliv jej zalehne, ten jej získá. Míč zalehl tým A a proto mu zůstal.  
 
Otázka 17 4&5 @A45. Punt. Míč dopadne na zem @B30 a kutálí se. @B20 míč zvedne B a 
returnem doběhne @B40 
B 1&10 @50 - S  Holding A @B35 během returnu 
B 1&10 @B10 - S  Holding B @B35 v okamžiku, kdy se míč kutálí 
První akce – faul týmu A během returnu se přičítá ke konci returnu. 
Druhá akce – faul týmu B během puntu (dokud punt nikdo nezvedne, jde o punt, ačkoliv se míč už “jen” 
kutálí po zemi) se penalizuje dle pravidla o PSK, tzn. z konce kicku, tzn. s místa, kde tým B míč zvedl. 
 
Otázka 18 2&12 @B41. Wide receiver je držen u pravé sideline @B28. Pass hozený @B46 je 
tipnutý obranou @B44 a 
A 2&2 @B31 - S  Dopadne na zem @B38 
A 2&2 @B31 - R  Chytí ho zmatený center @B38 a doběhne @B34 
Holding na receivera je 10 yardů z místa předchozího rozehrání. Protože pass, by rule, nepřeletěl 
neutrální zónu (rozhodující je jakýkoliv první dotyk, v tomto případě tedy to tipnutí @B44), není součástí 
penalizace automatický první down. 
V první akci je volba útoku jasná, v druhé má na výběr mezi 2&2 @B31 nebo 3&5 @B34, tzn. také jasná 
volba. Chycení passu centrem není faulem, protože passu se už dotkla obrana. 
 
Otázka 19 1&25 @A25. Sack @A20. Během akce tým B udělal faul. 
A 1&15 @A35 - R  Holding na receivera @A40. 
A 1&10 @A40 - R Face mask (při skládce) na QB @A20 
QB sack je v podstatě run se ztrátou. Fauly se v takovém případě penalizují z místa předchozího 
rozehrání. Holding 10 yardů, face mask 15 yardů. Face mask je personal faul a proto je součástí 
penalizace automatický první down. 
 
Otázka 20 2&20 @A40. Po odhození passu nastal @A35 roughing the passer. Pass byl 
complete @50. Potom @50 byl míč fumblnut a volný míč byl zalehnut @B45. 



 

A 1&10 @B30 - R Míč zalehl tým A 
A 1&10 @B45 - R Míč zalehl tým B 
Roughing the passer se penalizuje 15 yardy buď z místa předchozího rozehrání, nebo z místa konce 
posledního runu pokud nedošlo k turnoveru. V první akci se tedy 15 yardů přidává ke konci akce, v 
druhé akci faul neguje ztrátu míče a měří se z místa předchozího rozehrání. 
 
Otázka 21 3&4 @A8. QB je sackován v endzóně. Při snapu došlo k 
A 1&10 @A20 - X Illegal formation týmu A 
A 1&10 @A13 - S Offside týmu B 
První akce – faul je odmítnut a výsledkem akce je safety. 
Druhá akce – offside jako každý jiný. Důležitou poznámkou je čas. Ten se spustí na snap, protože 
herním výsledkem akce bylo safety, čili skórovací akce. 
 
Otázka 22 2&10 @A4. RB převezme míč od QB, ale na minus 2 yardech (v endzóně) 
fumbluje. Míč se nakonec z endzóny dostane a TE ho zalehne @A8. Zatímco byl míč volný v endzóně, 
tak A udělal holding 
A 2&12 @A2 - R A udělal holding @A6 
A 2&12 @A2 - R A udělal holding @A2 
V obou akcích jde o faul během fumblu. Protože k fumblu došlo za neutrální zónou, má se za to, že 
konec daného runu (místo fumblu) je místo předchozího rozehrání a z něho se bude penalizovat 
polovinou vzdálenosti ke goal line. Safety v tomto případě není “ve hře”. 
Možnou alternativou je odmítnutí faulu a 3&6 @A8. 
 
Otázka 23 2&8 @B28. Hráč B1 interceptne pass @B4 a setrvačností se dostane do endzóny. 
Při pokusu vyběhnout z endzóny je složen. Během returnu udělal hráč B2 holding 
B 1&10 @B1 - S Holding se stal @B2 
B 1&10 @B2 - S Holding se stal @B8 
Pravidlo o setrvačnosti (momentum rule). Akce nekončí touchbackem (nebo safety), ale míč náleží týmu 
B @B4, tedy v místě interceptionu podle zvláštní výjimky platící pro chycení nebo zalehnutí míče v 
posledních pěti yardech. V první akce došlo k holdingu za místem konce akce, penalizuje se tedy z 
místa faulu. V druhé akci před místem konce akce, penalizuje se tedy z místa konce akce. 
 
Otázka 24 4&5 @B15. První část prvního prodloužení. Pass je interceptnutý @B5 a 
returnován @B20, kde dojde k fumblu. Fumble zvedne A a s míčem doběhne 
B 1&10 @A25 - X @B14 
B 1&10 @A25 - X @B16 
Při dvojím turnoveru má tým A jedinou možnost a to skórovat. Pokud se mu to nepovede, tak jeho pobyt 
na míči končí. 
V prodloužení neplyne game clock, proto “X” (ale i jiné varianty byly akceptované). 
 
Otázka 25 4&5 @B15. První část prvního prodloužení. Pokus o field goal je zblokovaný. Hráč 
týmu A míč zvedne a doběhne @B5, kde je složen. (Míč se mezi blokem a zvednutím vůbec nepohl a 
nikdo se jej nedotkl) 
A 1&G @B5 - X Míč byl zblokovaný a zvednutý @B20 
B 1&10 @A25 - X Míč byl zblokovaný a zvednutý @B10 
Platí stejná pravidla jako ve čtvrtinách. V první akci míč nepřešel neutrální zónu a je tedy volný. Pokud 
jej zvedne tým A a doběhne (nebo ho hodí) s ním do first downu, bude v drivu pokračovat. Ve druhém 
případě míč přešel neutrální zónu a pokud se míče nedotkne tým B, tak jej tým A nemá šanci získat. 
Pozn.: Vzhledem k určité nejasnosti v zadání (otázka byla myšlená tak, že míč byl (částečně) zblokován 
na line of scrimmage a poté zvednut @B10) byla akceptovatelná i odpověď “A 1&10 @B10 – X”, neboť 



 

pravidlově se zblokovaní kicku pět yardů před neutrální zónou bere už jako dotek týmu B. Podmínkou 
započítání této odpovědi je ale správné zodpovězení celé otázky. 
 
Otázka 26 4&10 @A30. Punt. Míč dopadne @B15, @B10 se míče dotkne A, @B15 míč 
zvedne B a doběhne @B40, kde fumbluje. @B40 míč zvedne A a doběhne až do touchdownu. Během 
returnu B se tým B dopustí faulu @B30 
B 1&10 @B10 - S Šlo o holding 
B 1&10 @B10 - S Šlo o blok do zad 
Skóruje-li jeden tým touchdown, tak jsou “malé” fauly druhého odmítnuty “by rule”. Tým A se dopustil 
illegal touchingu a míč tedy dostane tým B v místě doteku (@B10). Pokud by faulem byl faul za 15 yardů 
(třeba blok pod pasem), tak by bylo možné faul přijmout a penalizovat jej na potvrzení nebo na kickoff. 
Jiné než personal fauly lze penalizovat dle pravidla, což by znamenalo míč pro tým B @B20. 
 
Otázka 27 4&7 @A33. Punter nezpracuje snap od centera. Aby punter zabránil soupeři získat 
míč, tak míč @A22 nakopne tak, že míč vyletí přes sideline do autu 
B 1&G @A10 - S Míč přes sideline do autu vyletí @A10 
B 1&10 @A12 - S Míč přes sideline do autu vyletí @A40 
Kopnutí do míče je illegal kicking, penalizace je 10 yardů z místa kopnutí do míče a ztráta downu. V 
první akci je tedy výhodnější faul odmítnout. 
 
Otázka 28 4&4 @A35. Punt. Hráč B udělá blok do zad @B35. Punt je chycený @B20 a 
returner doběhne @A30. Tam fumblne míč a míč zalehne tým A. 
A 1&10 @A45 - S Blok do zad se stane během puntu 
A 1&10 @A30 - S Blok do zad se stane během returnu 
První akce - fauly během puntu se obvykle měří z konce kicku (viz 17b), ale podmínkou je, aby na konci 
akce měl tým B míč. Tato podmínka zde splněna není a není jiné možnosti, než penalizovat z místa 
předchozího rozehrání a opakovat down. Protože zbývalo méně než 10 yardů, je výsledkem penalizace 
první down pro tým A. 
Druhá akce – při akceptování faulu by míč dostal tým B (@B25). Tým A proto faul odmítne a míč získá v 
místě zalehnutí míče. 
 
Otázka 29 3&4 @X7. QB fumblne míč. Na zemi do míče úmyslně plácne hráč a díky plácnutí 
míč proletí endzónou až za end line 
B 1&10 @B20 - S Hraje se u endzóny týmu B a plácající hráč byl z týmu A 
A 1&10 @A20 - S Hraje se u endzóny týmu A a plácající hráč byl z týmu B 
V obou případech je výsledkem akce touchback, tzn., po odmítnutí penalizace, následovat bude snap na 
20 yardech. V obou případech by si týmy mohly vybrat i přijmutí penalizace, ale v první akci by míč 
zůstal týmu A, takže zde jde o zjevný nesmysl, ve druhém případě by tým A měl sice také 1&10, ale 
@A17 a proto je lepší vzít faul. 
 
Otázka 30 2&10 @A40. Pass s reversem. QB (v pocketu) hodí rychlý pass receiverovi @A36 
(a je asi 15 yardů vpravo od QB). Receiver chce hodit ještě pass na jiného receivera, ale dostane se pod 
tlak. Míč zahodí tak, že míč přeletí scrimmage line a dopadne daleko do autu (@50). 
A 3&14 @A36 - S QB hodil pass @A38 
A 3&19 @A31 - S QB hodil pass @A34 
V obou akcích se receiver provinil intentional groundingem, protože zahodit míč smí pouze hráč, který 
jako první dostal snap (čili zpravidla QB). Penalizace groundingu je ztráta downu v místě passu, tzn. má 
následovat třetí down @A36. Ve druhé akci to však není jediný faul. Ve druhé akci zahrál tým A dva 
passy dopředu. Ten druhý je zakázaný a penalizace je pět yardů z místa odhození (druhého) passu. 
Grounding tedy bude odmítnut a přijat bude pouze illegal forward pass. 


